Skillnader mellan padel, pickleball och squash

På Zona de Pádel analyserar vi de viktigaste skillnaderna mellan dessa tre racketsporter. Vi gör en resa som sträcker sig från historien och reglerna för varje sport till de professionella spelarna som varje dag gör att dessa grenar blir allt mer följda av publiken.

Det finns liv bortom tennis. Kungssporten inom racketvärlden har konkurrenter som padel, pickleball och squash som varje säsong lockar fler anhängare till sina led. Aspekter som teknik och kroppsrörelser är lika, men det finns unika komponenter i varje sport som måste behärskas för att kunna börja spela med förtroende.

Trots de likheter dessa tre sporter kan ha vid första anblicken, kommer vi i dagens artikel att framhäva de viktigaste skillnaderna mellan dem så att spelare kan känna till dem första hand innan de går in på planen.

Skillnader mellan padel, pickleball och squash

Padel, pickleball och squash utmärker sig för sin popularitet och unika egenskaper, var och en med en gemenskap av trogna följare som låter dem fortsätta växa internationellt. Denna artikel utforskar de grundläggande skillnaderna mellan dessa tre sporter, från deras historia och regler till den kultur som omger dem. För er, spelare:

Historia och regler för padel, pickleball och squash

Padel är en sport som trots att den främst utövas i Sydamerika och Spanien, har sitt ursprung i Acapulco (Mexiko) år 1962 av Enrique Corcuera, som bestämde sig för att inkludera väggar på sin tennisbana på sin egendom så att bollen kunde studsa mot dem.

Det spelas i par och vinnaren är den som lyckas samla ihop två set (av sex spel med två poängs fördel) på sitt scorekort. Padelracketar är vanligtvis huvudsakligen tillverkade av kolfiber eller glas och måste ha minst ett hål på ytan.

Viviana Corcuera, hustru till Enrique Corcuera, var den första personen att utarbeta de officiella reglerna för padel.

Banans längd är 20 meter lång och tio meter bred och är stängd av fyra väggar eller murar. Det är tillåtet att låta bollen studsa på väggarna så länge den har studsat på ytan först. Efter serveringen, som ska vara diagonalt mot den motsatta planhalvan (som i tennis), blir spelet helt fritt mellan de fyra spelarna.

Å andra sidan kan pickleball spelas både som singel och dubbel och bollarna som används i sporten har hål som gör spelet långsammare, därför är det en sport som belönar tålamod och teknik.

Matchen vinns av den som lyckas samla två set på sitt scorekort. Ett set vinns av den som först når elva poäng (med två poängs fördel), men denna sport har egenskapen att poäng endast kan vinnas genom att vinna serven. Det är inte tillåtet att röra bollen i ’no volley zone’, som ligger nära nätet och är avgränsad av en linje.

Pickleball har upplevt en boom i USA sedan Covid-19-pandemin.

Banans mått måste vara 6,10 meter bred och 13,41 meter lång och efter serveringen, som måste utföras utan att bollen studsar på marken och under midjan, är spelet fritt mellan spelarna. Det spelas med pickleballracketar som vanligtvis är tillverkade av grafit eller trä och inte har några hål.

Å andra sidan började squash spelas på 1700-talet i engelska fängelser. Det spelas individuellt, med en gummiboll och inomhus. De två spelarna som möts turas om att slå bollen mot den främre väggen, i syfte att få den att studsa i området mellan en metallremsa i nedre delen och en linje i övre delen.

Squash är en av de sporter som bidrar mest till hälsan enligt flera vetenskapliga studier.

Matcher spelas vanligtvis i bäst av fem set och ett set vinns av spelaren som når elva poäng (med två poängs fördel). Spelaren förlorar poängen om de inte lyckas träffa bollen mot väggen innan den studsar två gånger på ytan. Dessutom måste spelarna göra allt de kan för att inte störa sin motståndares slag under spelet. Vanligtvis används racketar som är tillverkade av grafit och som har en form och strängning liknande tennis, även om deras vikt är avsevärt lägre (mellan 110 och 200 gram).

Mest kända slag i padel, pickleball och squash

I padel finns det slag som delar namn och betydelse med tennis, såsom lob, volley och smash, men det finns också andra som har ett eget liv. Det gäller till exempel bandeja, chiquita eller avslut som studsar på väggen och går ut från banan.

Bandeja är ett slag på halva vägen mellan avslut och volley. Det är vanligtvis ett försvarsslag för att hålla sig nära nätet och görs generellt i medelfart. Å andra sidan är chiquita ett skott som möjliggör en kontring från försvar till anfall och består i att försiktigt röra bollen så att den precis går över nätet med några centimeter.

I padel kan spelet fortsätta utanför banan om bollen går ut genom dörren så länge den inte har studsat en andra gång på ytan. | Bild: WPT.

När det gäller avslut, hittar vi avslut genom tre och avslut genom fyra som är karakteristiska för padel. Avslut genom tre inträffar när spelaren avslutar och bollen studsar på väggen och går över en av sidoväggarna (som är tre meter höga). Medan avslut genom fyra är det som direkt studsar på marken och lämnar banan bakom bakväggen (som är fyra meter hög) och automatiskt innebär slutet på poängräkningen.

Pickleball påverkas också mycket av tennis i detta avseende, även om det har två mycket karakteristiska slag som är de mest använda på banorna: drive och dink.

Drive är ett försvarsskott som görs från baksidan av banan i syfte att hålla spelet vid liv, även om det kan bli offensivt om det görs med mycket effekt. Å andra sidan är dink eller droppskott ett mjukt och kontrollerat slag som passerar nära nätet. Det görs vanligtvis diagonalt och låter spelaren bibehålla en attackerande position.

Hålen i pickleballbollen gör spelet mycket långsammare och mer tekniskt än andra racketsporter.

När det gäller squash kan en serie slag med unika egenskaper som parallellt, korsat eller droppskott för beröring eller snitt dras fram.

Parallellt är slaget som tjänar till att dirigera bollen nära sidoväggen, vilket tvingar motståndaren att göra sitt slag med större svårigheter. Å andra sidan består korsat av att göra ett diagonalt slag för att hålla bollen i spel.

Det finns bollar av olika gummiblandningar beroende på spelarnas nivå i squash.

När det gäller droppskott kräver beröringsdroppskottet minimal påverkan så att motståndaren måste rusa för att försöka röra bollen innan den nuddar marken, medan snittdroppskottet utförs uppifrån och ner och med effekt för att komplicera saker ännu mer.

I vilka länder spelas padel, pickleball och squash mest?

Trots att ha sitt ursprung i Mexiko är idag Spanien och Argentina de huvudsakliga länderna där padel spelas, även om man förväntar sig att andra länder som Italien, Sverige och Belgien kommer att bli referenser i detta avseende under de kommande åren.

Det uppskattas att det finns cirka 40 000 padelbanor runt om i världen och cirka 25 miljoner aktiva spelare i mer än 110 länder. Cirka 63 % av spelarna är män och 37 % kvinnor, och det förväntas att padel under de kommande åren kommer att överträffa med 6,9 % den affärsvolym som genererats under de senaste kurserna (cirka 327 miljoner euro).

Världens största padelklubb ligger i Madrid och har totalt 40 banor.

Pickleball är å sin sida en av de sporter som har upplevt den största tillväxten i USA och börjar växa i popularitet i länder som Spanien eller Indien. För närvarande har det nästan fem miljoner aktiva spelare i det nordamerikanska landet och mer än nio miljoner över hela världen, och siffrorna förväntas fortsätta växa under åren.

Slutligen är squash en sport som för närvarande spelas i mer än 185 länder, med England, Pakistan och Egypten som dess främsta företrädare. Det uppskattas att det finns cirka 20 miljoner spelare som utövar squash över hela världen​​. I Europa leder Storbritannien med cirka 269 000 spelare​​. Pakistan är också anmärkningsvärt, som ett land med en stark tradition och ett stort antal elitidrottare​.

Bästa spelare och professionella kretsar i padel, pickleball och squash

För närvarande regleras padel på professionell nivå av International Padel Federation. Den mest prestigefyllda kretsen i världen är Premier Padel, som i år har tagit över från World Padel Tour, som varit referens från 2013 till 2023.

På herrsidan anses den bästa spelaren i historien vara Fernando Belasteguín, som fortfarande är aktiv vid 44 års ålder. Han har varit världsetta i 16 år, 13 av dem tillsammans med vänsterhänta Juan Martín Díaz, en siffra som ingen har lyckats matcha.

På damsidan är den bästa spelaren i historien Alejandra Salazar, som har varit världsetta vid fyra tillfällen och har vunnit 50 titlar på World Padel Tour, ett rekord.

Å andra sidan är den främsta professionella kretsen i pickleball PPA Tour. Den inkluderar turneringar i olika kategorier, såsom singlar, dubblar och mixed dubblar, och genomförs främst i USA.

Bland de bästa spelarna i världen utmärker sig namn i herrkretsen som Ben John, ansedd som den bästa hittills, Jey Devilliers eller Matt Wright, och Anna Leight, Lucy Kovalova och Callie Smith på damsidan.

Slutligen är PSA World Tour den främsta professionella kretsen inom squash som dominerar sporten. Den är uppdelad i olika nivåer av evenemang, från Challenger-turneringar till de prestigefyllda PSA World Championships, som erbjuder de största priserna i pengar och poäng för världsrankingen.

Bland de mest framstående spelarna i squashens historia märks figurer som Jahangir Khan och Jansher Khan, båda från Pakistan.  Ett annat framträdande namn i squash är egyptiern Mohamed El Shorbagy, som har varit en dominerande spelare i den moderna eran, med flera titlar från PSA World Tour, inklusive flera världsmästerskap. Vid hans sida har också hans landsman Ramy Ashour vunnit flera världsmästerskap och varit en central figur inom sporten under många år.

På damsidan är Nicol David en av de mest framstående, med åtta världsmästartitlar och en förstaplats flera år i rad. En annan framstående spelare är Sarah Fitz-Gerald, som vunnit fem världsmästartitlar och även varit världsetta under flera perioder i sin karriär.