Padelslagen som varje spelare bör känna till

Kolla in de olika versionerna av de världsberömda slagen som kännetecknar padel.

Håller du på att utforska padelbanorna och känner inte till de mest representativa slagen i padel ännu? I dagens artikel ger vi dem namn och berättar för dig hur och när de ska utföras.

Listan över de viktigaste padelslagen

Padel delar slag med andra discipliner som tennis, men det finns många andra som verkligen utgör dess kärna.

Detta är de slag som varje padelspelare bör känna till:

Serven: den evigt underskattade

Serven är ett av de viktigaste slagen och det som oftast får minst uppmärksamhet på amatörnivå. Väl utförd ökar den exponentiellt chanserna att vinna poängen.

Det är viktigt att komma ihåg att bollens studs vid träffen inte får överskrida höftlinjen för att serven ska vara giltig. Det är inte heller tillåtet att trampa på serve linjen under slaget.

Som ett alternativ till den traditionella serven har vi ”Nerone-serven”. Detta slag har fått sitt namn efter dess skapare, den tidigare världsettan Seba Nerone, som ändrade reglerna för serve genom att börja slå bollen med baksidan trots att han är högerhänt.

Lobben: nyckeln till padel

Det enklaste slaget att utföra och samtidigt ett av de svåraste att välja beroende på spelets situation. Det möjliggör att övervinna motståndarna uppifrån för att gå från försvar till anfall.

Det sägs att en lob är bra när den studsar bortom mitten av motståndarnas plan, och ännu bättre när den studsar bakom serve linjen. Det är rekommenderat att utföra den när bollen kommer i en bekväm situation, eftersom den annars kan bli för kort och motståndaren kan avsluta.

Det finns variationer av lobben. Det sägs att en lob är ”stickad” eller ”regnad” när den får mycket höjd. Den kan vara mycket effektiv när matchen spelas utomhus och klimatfaktorer som vind eller sol kan påverka spelet.

Å andra sidan är ”skuren” lob den som utförs med effekt och får mindre höjd än en traditionell eller ”regnad”. Syftet med detta slag är att övervinna motståndaren uppifrån och att bollen inte ger någon nämnvärd studs när den träffar glaset.

Volleyn: att hålla nätet som huvudmål

Volleyn är slaget som oftast utförs nära nätet. Det tjänar till att hålla motståndarna försvarande på baksidan av banan och därmed ha möjligheten att definiera poängen när de gör ett misstag.

Det är rekommenderat att utföra djupa volleys som studsar nära serve linjen så att motståndaren tvekar mellan att låta den passera för att studsa på glaset eller slå den tidigare. Det är också viktigt att variera riktningen på volleys så att motståndarna måste röra sig kontinuerligt och göra det svårt att returnera bollen.

En vanlig situation relaterad till detta slag är volleyduellen, som inträffar när alla fyra spelarna är nära nätet och volleyar med målet att definiera poängen.

Bandejanslaget: den mest karaktäristiska symbolen för padel

Bandejanslaget är det slag som används mest i padel. Dess namn ärvt från hur slaget förbereds, mycket likt ställningen som en servitör tar när han bär ett bricka i handen.

Syftet med bandejan är att hålla motståndaren borta från nätet. En bandeja anses vara bra när den är djup och inte erbjuder mycket studs på glaset. Liksom med volleys rekommenderas det att variera riktningen på bandejan för att tvinga motståndaren att göra svängningar när bollen studsar på glaset, vilket gör det svårt att returnera.

En bandeja är försvarande när den tjänar till att långsamt returnera bollen efter en bra lob från motståndaren, medan den offensiva har en större hastighet för att begränsa reaktionstiden. Det finns varianter som ”bande-globon” av Alejandra Salazar, som uppfann detta slag genom att sammansmälta båda koncepten för att lura sina motståndare och vinna tid på planen.

Kroken: inte estetisk men effektiv

Detta slag liknar bandejan men utförs när bollen är precis ovanför huvudet. Som namnet antyder består det av att imitera rörelsen av en krok vid träffen.

Det är ett försvarsslag och svårt att perfektionera eftersom det tvingar spelaren att göra en onaturlig rörelse.

Tekniken, kroppsställningen och kraften som används i varje slag avgör framgången eller misslyckandet med dess utförande. | Bild: World Padel Tour.

Víbora: där effekt och kraft smälter samman

Det är ett av de ”kryddigaste” slagen som kan utföras i padel. Det blandar egenskaper från bandejan tillsammans med effekterna och kraften som ges till smashen. På amatörnivå är det ett vinnande slag, medan det bland proffsen anses vara ett slag utformat för att pressa motståndaren och behålla attackpositionen.

Chiquita: designad för att överraska

Det är ett slag som utförs i försvarspositioner och är föregångaren till en övergång till attack. En bra chiquita gör att bollen passerar mycket nära nätet i en medellångsam hastighet som begränsar motståndarnas svar när de attackerar. Det möjliggör en förändring av spelets rytm och om det utförs korrekt, skapar det en fördel för att gå upp till nätet för att volley.

Det rekommenderas att utföra chiquitas med ”marginal”, det vill säga att det inte är en fråga om millimeter att bollen passerar nätet. Det är ett utmärkt alternativ i försvar så att motståndarna inte bara vänjer sig vid att ta emot lobs eller bollar på halvhöjd när de är i anfallspositioner.

Utgång från väggen och väggfall: Låter liknande, men är inte detsamma

Dessa två slag tenderar att förväxlas, men är olika eftersom de används i olika spelsituationer. Utgången från väggen sker i en försvarsfas när bollen som kommer från motståndaren skapar en låg studs efter att ha rört vid glaset. När denna situation uppstår kommer ett slag från väggutgången att vara avsett att enbart passera bollen till den andra sidan av nätet.

Å andra sidan har väggfallet offensiva konnotationer. Det är slaget som utförs när bollen är på en betydande höjd efter att ha studsats på glaset. Det liknar i utförande en smash som görs från baksidan av banan.

Kontraväggen: En livräddare eller ett medel för att attackera?

Det är ett av de mest använda slagen för att hålla poängen vid liv i komprometterade situationer. Det består av att slå bollen mot glaset med målet att studsningen går mot den andra sidan av banan. Det rekommenderade är att få bollen att träffa så högt som möjligt så att studsningen övervinner motståndarna uppifrån.

Kontraväggen kan också utföras med hjälp av sidoglasen, vilket skapar effekter och genererar osäkerhet hos motståndarna. En av de bästa poängerna i padelhistorien hade en sidokontravägg som huvudroll:

Smashen: (nästan) alltid avgörande

Det är ett av de mest använda slagen för att definiera poäng. Det har många olika versioner och alla är giltiga, även om det generellt finns två som sticker ut från resten: trean och fyran.

Vi talar om smashen genom tre när bollen studsar på baksidans glas och lämnar banan över någon av de två sidoväggarna som mäter tre meter i höjd, därav namnet.

Å andra sidan är smashen genom fyra den som inte erbjuder någon studs och, om den utförs framgångsrikt, avslutar poängen. Den utförs vanligtvis mycket nära nätet, så att bollen studsar på marken och sedan överstiger gränserna för baksidans vägg, som mäter fyra meter. När den överstiger den, avslutas poängen automatiskt eftersom bollen anses vara utom spel.

Rulo till staketet: alltid oförutsägbar

Dess utförande liknar en smash, även om målet är att bollen studsar på staketet så att motståndaren tvivlar på den efterföljande riktningen den kommer att ta.

Det är ett mycket effektivt slag under perioder som vintern när bollen inte studsar så mycket på grund av de låga temperaturerna. En av spelarna som mest behärskar rulo till staketet är ”chaqueño” Franco Stupaczuk, vilket gör det till en av pelarna i hans spel:

Dropshoten: Ett slag som kan vara sövande…

Syftet med detta slag är detsamma som i tennis: att mjukt slå bollen med effekt så att den passerar mycket nära nätet och studsar två gånger innan motståndaren kan nå den.

En av spelarna som mest behärskar detta slag är ’Vargen’ Juan Lebrón, som har uppfunnit sin egen version: ”sömnpillret”. Det är en dropshot som utförs på kontringen efter en smash från motståndaren som studsar på glaset utan att få tillräcklig höjd för att vinna poängen:

Willyn: spektakulär när den dyker upp

Det är ett av de mest magiska slagen som kan ses på 20×10. Det utförs med ryggen mot nätet och slår bollen under benen med racket nära marken.

Det används ofta som ett medel i padel som leder till magiska poäng, som denna från Momo González i det förflutna Milan P1 av Premier Padel: