Officiell ranking och nya manliga par i Premier Padel

Världens bästa krets kommer att starta med nya spelarunioner och en ranking där Agustín Tapia och Arturo Coello inte kommer att starta som nummer ett.

Grönt ljus för starten av en ny era inom professionell padel med den nya kretsen designad av Internationella Padel Förbundet (FIP) och Qatar Sports Investments (QSI). Efter tillkännagivandet av den officiella Premier Padel-kalendern för 2024, går vi igenom de nya paren som kommer att mötas på banorna och en herrranking fylld med överraskningar.

Rankingens funktion

För denna säsong har FIP och QSI beslutat att strukturera rankingen baserat på resultaten från 24 turneringar från tidigare säsonger. Speciell vikt ges till Premier Padel och FIP Tour-evenemang, medan resultaten från World Padel Tour, som var den ledande padelkretsen i världen från 2013 till 2023, ges mindre prioritet.

På detta sätt beror positionen varje par startar i Premier Padel på den totala summan av poäng som varje spelare har erhållit i upp till 24 tävlingar spelade under 2022 och 2023, fördelade på följande sätt:

  • De bästa resultaten erhållna i 21 turneringar från Premier Padel och FIP Tour.
  • De tre bästa resultaten erhållna i World Padel Tour eller FIP Tour-turneringar som spelats från september 2023.

Säsongen startar den 26 februari i Riyadh, och med den börjar ’Race’, en klassificering som räknar resultaten från varje turnering 2024 live. Till exempel: om Franco Stupaczuk och Martín Di Nenno vinner den första tävlingen för säsongen, kommer de att placeras som nummer ett i ’Race’, där alla par börjar med noll poäng.

Å andra sidan kommer försvar av 2023 års ranking att genomföras på följande sätt: Den totala poängen från 2023 års ranking för varje spelare kommer att delas med 50 veckor, med en veckovis avdrag av samma antal poäng från varje spelare från den 15 januari 2024 till slutet av sportsäsongen den 22 december 2024. Detta är anledningen till att även om vissa par börjar säsongen bättre än andra, kommer de inte att ligga över i den officiella rankingen eftersom den också tar hänsyn till poängen från 2023.

Premier Padel herrpar ranking

Genom att lägga samman de totala poängen för spelarna som utgör varje par, får vi denna inledande ranking för 2024:

1. Alejandro Galán och Juan Lebrón, återigen på toppen

Lebrón och Galán spelar tillsammans för fjärde säsongen i rad trots rykten om deras separation. | Bild: Premier Padel.

De som var nummer ett i World Padel Tour från början av 2020 till maj 2023, kommer återigen att toppa rankingen av den mest relevanta kretsen på den globala scenen med 24.470 poäng.

Deras prestation i Premier Padel under de två föregående säsongerna, där de totalt vann fem titlar, har gjort att de kan placera sig före Agustín Tapia och Arturo Coello, som lyckades avsluta deras dominans i World Padel Tour efter en av de mest spännande matcherna i historien.

2. Agustín Tapia och Arturo Coello, efter ett annat år av rekord

Coello och Tapia vann totalt 14 titlar under 2023. | Bild: Premier Padel.

Det spansk-argentinska paret är nära nummer ett med 22.220 poäng tack vare deras spektakulära 2023, där de vann fyra av de sex Premier Padel-titlarna i spel och nådde en svit av 46 obesegrade matcher i World Padel Tour.

Trots att Coello innehar numret ett ensamt i spelarrankingen med 11.933 poäng, måste det mest formstarka paret från 2023 kämpa igen för att återta kronan eftersom Agustín Tapia inte lyckades vinna någon Premier Padel-titel 2022, när han spelade tillsammans med Sanyo Gutiérrez.

3. Los Superpibes, utan tak över 20×10

Franco Stupaczuk och Martín Di Nenno fortsätter tillsammans efter att ha signerat den bästa säsongen i deras karriärer. | Bild: Premier Padel.

Franco Stupaczuk och Martín Di Nenno kommer att agera som nummer tre paret i rankingen med 20.425 poäng efter att ha lagt till fyra Premier Padel-titlar mellan dem. År 2022 vann spelaren från Chaco två tillsammans med Pablo Lima, medan Di Nenno lade till en med Paquito Navarro. Efter att ha bildat ett par förra säsongen, lyfte de den första Major-titeln för säsongen i Qatar och förlorade finalerna i Milano och Mendoza mot Tapia/Coello och Galán/Lebrón respektive.

I år förväntas de återigen visa upp spelet som fick dem att kämpa om nummer ett i World Padel Tour till den näst sista turneringen förra säsongen.

4. Paquito Navarro och Sanyo Gutiérrez, magi och karaktär för att glädja publiken

Sanyo och Paquito återförenas sju år senare med målet att närma sig nummer ett. | Bild: World Padel Tour.

De två legenderna inom världspadel börjar som det fjärde paret i tabellen med 13.745 poäng. Det goda arbetet av Paquito Navarro från starten av Premier Padel (en titel och fem finaler) har placerat denna nya duo bland toppen av rankingen, eftersom Sanyo Gutiérrez bara har lyckats nå en final, så hans bidrag i termer av poäng har varit mindre.

Spelaren från Sevilla och den från San Luís kommer att visa sin version 2.0 efter att ha tävlat tillsammans 2016 och 2017. De står inför utmaningen att visa upp sin magi och se till att deras starka karaktär inte spelar dem ett spratt på banan. Allt detta med målet att åter kämpa om nummer ett mot motståndare som utmärker sig med sin fysik och luftspel.

5. Momo González och Fede Chingotto, försvaret som huvudvapen

Momo återgår till backhand för att förena sig med Chingotto, som vet vad det innebär att lyfta en Master Final. | Bild: @chingotto.

Spelaren från Málaga och ’Musen’ från Olavarría smyger sig in i topp fem med 12.551 poäng. Efter en säsong där Momo mestadels spelade på drive-sidan tillsammans med Javi Garrido och Chingotto nådde tre Premier Padel-finaler och en World Padel Tour Master Final-titel, förenar de sina krafter som ett par för att göra försvaret till deras bästa attack.

Från topp 6 till 10, par som lovar att göra avtryck

Fernando Belasteguín och Lucho Capra kommer att tävla tillsammans under säsongen som kommer att markera avskedet av ’Bossen’. Med 10.745 poäng, placerar de sig som det sjätte duon. Denna förening har sin förklaring i det taktiska, eftersom Bela nyligen förklarade att han behövde bilda ett lag med en vänsterhänt spelare för att förhindra att motståndarna enkelt vinner nätet med ballonger riktade mot drive-spelarens vänstra axel.

I topp sju finns Juan Tello och Álex Ruiz med 9.315 poäng. ’Katten’ och ’Kapten Amerika’ kommer att träda fram efter ett ojämnt 2023 där deras bästa resultat i Premier Padel var en semifinal uppnådd i Mendoza P1.

Víctor Ruiz och Lucas Bergamini kommer att fortsätta tillsammans efter ett framstående 2023 där de visade att de är redo att klättra i rankingen. Det spansk-brasilianska paret startar på åttonde plats med 6.340 poäng och står inför utmaningen att fortsätta det spel som förde dem till finalen i Milano P1 2022 och förra året eliminerade Tapia och Coello i World Padel Tour.

Uppenbarelseparet från 2023 siktar på att fortsätta sina goda resultat. | Bild: Premier Padel.

Coki Nieto och Jon Sanz, två av de mest potentiella spelarna på kretsen, kommer att fortsätta tillsammans som det nionde paret i Premier Padel med 6.065 poäng. Trots rykten som kopplade Sanz med spelare som Galán, Paquito eller Bela, kommer det spanska paret att fortsätta kämpa för att nå de sista rundorna av varje tävling genom sitt karakteristiska elektriska spel.

Topp tio avslutas av Javi Garrido och Mike Yanguas med 5.731 poäng som bildar ett nytt par som hoppas uppfylla de stora förväntningarna som deras ungdom, potential och luftspel har skapat.