Hur är en padelbana: mått och dimension

Efter padelracketen och bollen är det viktigaste för att spela denna sport ordentligt en padelbana. De måste ha specifika mått och dimensioner, enligt bestämmelserna.

Efter padelracket och bollen är det viktigaste för att spela denna sport ordentligt en padelbana. De måste ha specifika mått och dimensioner, enligt bestämmelserna.

I Zona de Pádel förser vi dig med all information om sporten padel så att du har alla möjliga element för att avgöra om padel är rätt för dig eller inte.

Vi presenterar för dig nedan de olika åtgärder som en padelbana måste ha för att den ska vara lagstadgad och för att kunna spela padelmatcher med de bästa förutsättningarna.

Padelbanas mått

En padelbana måste vara 10 meter bred och 20 meter lång. På så sätt är varje spårhalva uppbyggd av en 10 meter gånger 10 meter kvadrat. Det betyder att paddelbanan har två symmetriska delar. Därför måste en padelbana ha 200 kvadratmeter.

Banans insida måste också uppfylla specifika åtgärder. Mellan väggen och serviceledningen ska det finnas ett avstånd på 3 meter. Dessutom måste varje spårlinje ha en specifik tjocklek på 5 cm. Dessa måste vara vita eller ha en färg som gör dem perfekt särskiljbara från spårytan.

Banans omkrets är stängd av fyra väggar. Höjden på var och en av dessa väggar måste vara minst 3 meter. Sidoväggarna kan ha en rektangulär form 3 meter hög och 4 meter lång i steg, enligt europeisk typ.

Fonderna ska ha en höjd på minst fyra meter. De kan vara gjorda av olika material: standardvägg, glas eller plast. Dessutom ger regleringen också möjligheten att de första metrarna är av detta material och att resten är av metallstängsel.

Tre material kan användas på ytan: syntetiskt gräs, cement eller matta. Det är bra att både gräset och mattan har lite speciell sand så att rörelsen på banan blir lättare. Ytans färger kan vara, reglering i hand, blå, grön eller brunjord.

Till en padelbana ingår också tillträde till den, även fastställd i bestämmelserna.

Padel Court
Padel Court

Paddelnätet

Paddelnätet ska ha en längd på 10 meter och en höjd mellan 0,88 och 0,92 meter.

I varje ände av nätet finns två perfekt skyddade sidostolpar för att undvika slag och mellan dem ska det finnas en metallkabel som har en maximal diameter på 0,01 meter.

Tillgång till padelbanan

Tillgångarna till padelbanan måste finnas antingen på sidorna eller endast på ena sidan.

Varje öppning måste ha specifika mått. Storleken måste vara minst 1,05 x 2,00 meter om det bara finns en åtkomst på sidan. Med två ingångar däremot måste varje hål ha minst 0,72 x 2,00 meter och max 0,82 x 2,00 meter.

Bortsett från inredningen av banan och åtkomsterna, är en annan viktig aspekt på en padelbana belysning. Speciellt för att kunna leka när det inte finns solljus.

Padel gårdsbelysning

padelbanorna måste ha minst fyra lampor och dessa måste placeras utanför banan bredvid väggarna i sidohöljena.

Minsta höjd på strålkastarna som lyser upp padelbanan måste vara minst 6 meter. Minsta belysningseffekt som krävs för att belysa en padelbana måste vara 400-500 lux och dubbelt så mycket i händelse av att matchen sänds på tv.

Detta är det viktigaste du bör veta om måtten och dimensionerna på en reglerad padelbana och som vi i Zona de Pádel gärna har förklarat för dig för att kunna erbjuda dig den bästa informationen om denna sport.