Fem padelregler du inte visste

Vi granskar några ovanliga spelsituationer som kan kosta dig poäng under en match.

En ny padelsäsong börjar och det är inte bara viktigt att säkerställa att varje slag träffar när vi går in på planen, utan också att förstå varje liten detalj i spelet. Därför analyserar vi idag på bloggen fem speciella padelregler som kan göra skillnad i vissa lägen under en match.

Fem padelregler du inte visste

Sluta skrika innan din motståndare slår!

Om du är en av dem som brukar prata mycket under en match, kom ihåg att överdriven kommunikation kan ställa till det för dig, särskilt om det stör eller distraherar din motståndare i någon del av spelet.

Säkert har du skrikit ”Kort!”, ”Ut!”, ”Spring!” eller något liknande till din partner när du slår en lob som hamnar nära nätet och som motståndaren kan utnyttja för att göra poäng. Att göra detta upprepade gånger och i hög ton kan leda till förlust av poängen, särskilt i tävlingsmatcher där en domare eller stolsdomare är närvarande.

Skrik och högljudda ljud på och utanför 20×10 kan påverka slutresultatet av ett slag. | Bild: World Padel Tour.

Om motståndaren meddelar att du eller din partner skriker argt och upprepande när han ska slå bollen, begränsande hans koncentration och gör det svårare för hans slag att lyckas, kan stolsdomaren ge honom rätt och tilldela honom poängen.

För närvarande finns det ett juridiskt tomrum när det gäller denna spelsituation, eftersom den lämnas till domarens tolkning, men vi rekommenderar att du tänker på detta i framtida matcher eller turneringar.

Om serveringen går att studsa ut, glöm bollen

Säkert har det hänt dig någon gång. Din motståndare utför en serve som går lång, men innan bollen studsar på marken för första gången, rör du den med racket för att fånga den och returnera den för att spara tid.

Återstoden är en av de mest komplicerade situationerna i padel. | Bild: World Padel Tour.

Vet att du i det ögonblicket automatiskt har förlorat poängen. Detta är vad reglerna säger om denna situation:

  • Om bollen träffar spelaren som returnerar eller hans partner, eller om de rör den med racket innan den har studsat, kommer poängen att tilldelas serverande spelaren.

När kan du invadera motståndarens fält?

Den fina linjen mellan rätt och fel är alltid närvarande när vi utför ett slag väldigt nära nätet. Det är en av situationerna som skapar mest tvivel bland padelspelare.

En spelare får bara ”invadera” motståndarens fält, det vill säga, korsa nätlinjen med sin kropp, när bollen har studsat på hans egen sida, aldrig före det.

Det innebär att om till exempel motståndaren gör en smash och vi utnyttjar studsningen som genereras på glasen på vår sida för att slå tillbaka den genom att spela den över fyra väggar, kommer det inte att vara något problem om vårt racket eller någon del av vår kropp invaderar motståndarens fält så länge vi inte rör nätet. Det som inte är tillåtet är att göra det innan bollen har studsat på vår sida.

Denna situation kan vara komplicerad att hantera när bollen kommer med låg hastighet och passerar nära nätet på ett nedåtgående sätt. Många spelare tolkar att de kan spela den över fyra väggar för att göra poäng, men de slutar röra vid nätet eller slå bollen innan den når deras sida.

Därför, när detta händer, rekommenderar vi att du låter bollen studsa för att sedan utnyttja höjden den får och göra en smash över fyra väggar, eller helt enkelt spela den i spel om den hamnar på medelhöjd i syfte att hålla motståndarna borta från nätet.

Det är också viktigt att komma ihåg att om bollen rör vid nätet och går över till motståndarens fält, även om det är ett oavsiktligt slag, räknas det som en giltig poäng.

Kan du byta sida på planen under en poäng?

Det är vanligt att se spelare som byter sida under spelets gång, antingen för att anpassa sig till motståndarnas spel eller för att utnyttja en bättre position. Men, är detta tillåtet?

Svaret är ja, så länge det inte stör spelet. Om en spelare byter sida utan att det påverkar spelets gång, är det inget fel på det. Det är dock viktigt att komma ihåg att spelaren inte får röra vid nätet eller dess stolpar under processen.

Denna regel är särskilt användbar i dubbelmatcher, där samarbete och täckning av fältet är avgörande. Att veta när och hur man byter sida kan vara nyckeln till framgång.

Är det tillåtet att spela med två racketar?

Även om det kan verka som en skämtsam fråga, har vi sett det hända i vissa amatörmatcher: en spelare som använder två racketar, en i varje hand. Men, är detta tillåtet enligt reglerna?

Enligt den internationella padelförbundets regler, är det inte tillåtet att spela med mer än ett racket per spelare under en officiell match. Användningen av två racketar skulle inte bara ge en orättvis fördel, utan också strida mot sportens grundläggande principer.

Så, nästa gång du tänker på att experimentera med två racketar på planen, kom ihåg att det är bäst att hålla sig till en och fokusera på att förbättra dina färdigheter med den.