Vilka typer av carbonfiber finns i padelracketar

Upptäck allt du behöver veta om hur typen av carbonfiber påverkar prestandan hos ditt padelracket

Vilken typ av material ska jag välja för mitt padelracket? Det är en vanlig fråga som padelspelare ställer sig när de väljer racket. Och det är att materialen som används för att tillverka padelracket går framåt med tiden. För närvarande har carbon rådt på marknaden och det är ett material som erbjuder utmärkta egenskaper när man spelar, vilket leder till bättre prestanda på banan.

Generellt sett är carbonfiber ett mycket motståndskraftigt material och lättare än till exempel glasfiber, så det samlar inte för mycket vikt. Det är därför det används vid tillverkning av högkvalitativa padelracket. Egenskaperna hos de olika typerna av carbonfiber, som bestäms av antalet trådar som används under tillverkningen, kommer att avgöra dess egenskaper och spelbarhet, så det är viktigt att känna till de olika alternativen som finns.

Typer av carbonfiber i padel

Som vi redan har nämnt finns det olika typer av carbonfiber . Mängden K är inte direkt relaterad till kvaliteten , detta kommer snarare att förändras i förhållande till antalet, det kommer att avgöra en fråga om utseende och känsla. De mest använda i padel är vanligtvis:

  • 1k Carbon
  • 3k Carbon
  • 12k Carbon
  • 18k Carbon
  • 24k Carbon

Skillnaden som finns enligt varje numrering avser antalet trådar som används i varje remsa av carbon. Så vi kan säga att en 3K carbon innehåller 3 000 trådar per remsa, medan en 12K carbon använder 12 000 trådar och så vidare.

Denna skillnad i tjocklek avgör till största delen förändringarna i styvhet och flexibilitet som racket kan erbjuda, vilket gör att det att slå bollen beter sig olika beroende på vilken som används.

Vilket carbon är svårare i padel?

Även om ju högre K, desto fler filament innehåller tyget med vilket carbonfibern har tillverkats, vilket resulterar i att den blir tätare men den tenderar också att böjas mer när den träffar bollen.

Ett exempel på detta är 3k carbonfiber, den vanligaste carbonfibern i padelracket. Den har en flätad struktur på 3 000 carbonfilament och erbjuder ett bra förhållande mellan styvhet och flexibilitet. Det är en mycket hållbar och slitstark carbonfiber, vilket gör den idealisk för spelare på medelnivå, genom att följa denna logik , ju högre K, desto mer flexibel är padelracket.

Men även andra material måste beaktas vid tillverkningen, såsom padelracketformen, gummit och hartset som har använts i dess konstruktion, eftersom det är aspekter som i sina olika kombinationer direkt påverkar hårdhet att jag kan ha padelracket.

Normalt används carbonfibrer med högre K med tätare gummin, medan carbonfibrer med lägre K vanligtvis kombineras med mjukare skum för att uppnå en mer balanserad känsla och ge optimal prestanda.

Typer av kolfiber
Typer av carbonfiber

Vilket carbon är bättre i padel?

Så att du snabbt kan bestämma vilken carbontyp som är rätt för dig, här är en snabb sammanfattning av fördelarna med varje carbontyp :

  • 1k carbon : det är det minst vanliga, eftersom det används mindre ofta vid tillverkning av padelracket. Den erbjuder en mycket lätt vikt med 1 000 filament per slag, vilket vanligtvis är ganska styvt.
  • 3k carbon : Den är lätt och relativt solid för att ge kraft till bollen med mindre ansträngning. På långsamma bollar ger den inte lika mycket effekt, så det kräver mer kraftanvändning för att ackompanjera bollens utmatning.
  • 12k carbon : det är billigare än de tidigare. Den är kompakt men också hanterbar eftersom den inte lägger för mycket vikt på racket. Det är tyget som presenterar det bästa förhållandet mellan motstånd och hanterbarhet. Den används i avancerade racket, perfekt för professionella spelare som letar efter den bästa precisionen, kraften och kontrollen i sitt spel.
  • 18k carbon : det är ett av de mest motståndskraftiga eftersom det har fler filament och dess tjocklek är större. Dess 18 000 filament ger den dock större böjning, vilket förbättrar sensationerna vid slag, straffkraft, vilket är anledningen till att det är bättre för defensiva spelare eftersom det tillåter dem att ha mer kontroll när de går upp på banan.
  • 24k carbon : det är en av de mest hållbara men samtidigt den tyngsta eftersom på grund av mängden trådar som används ökar dess vikt. Det kombineras vanligtvis med hårdare gummin för att inte vara ett alltför mjukt material, så de är i allmänhet välbalanserade.

Vilket carbon är bättre 3k eller 12k?

Inget material är bättre än det andra, eftersom båda ger olika egenskaper för olika roller och spelstilar. Den största skillnaden mellan 3K carbon och 12K carbon finns i dess sammansättning. 12K-väven är ett material med större flexibilitet än 3K carbon.

Om vi fokuserar på dess beteende på banan kommer 12K-carbonet att ge en mer flexibel touch än 3K-carbonet, vilket förbättrar bolluttaget i spelet från botten av banan och straffar lite kraft i skott. Det rekommenderas generellt för erfarna spelare som vet hur man drar fördel av den precision som racket erbjuder.

Kolfiber
Carbonfiber

Således ger 3k carbonfibertyget en torrare touch, idealiskt för att skriva ut större kraft i träffen på grund av dess styvhet, perfekt för spelare med en mellannivå som kan dra nytta av kraften och effekten av bollen, samt undvika en större antalet misstag vid tidpunkten för avslutning.

Vilket carbon är hårdare 12k ELLER 18K?

Genom att analysera dessa 2 typer av carbon kan vi säga att 18k-tyget är mer flexibelt tack vare kombinationen av 18 000 trådar. Således är en 12k racket mer styv, vilket ger samtidigt större kraft i att slå.

Med ett 18k-tyg kommer vi att märka bättre förnimmelser från botten av banan, tack vare dess flexibilitet. De mest aggressiva spelarna kommer att få ut mer av 12k carbontyget på grund av dess soliditet i träffögonblicket, det kommer att ge dem mer kraft, medan å andra sidan, de som vill ha fler sensationer, kontroll och med ett defensivt spel kommer inte att bli besviken över beröringen det ger tyget i 18k, vilket kan ses i modeller som Adipower Multiweight Control 2023.

Adipower Multiweight med 18K tyg
Adipower Multiweight med 18K-tyg

Skillnad mellan användning av carbon- och glasfiber

För närvarande används glasfiber vid tillverkning av padel gjorda för nybörjare och medelnivåer. Å andra sidan förutses användningen av carbon vid tillverkning av högkonkurrenpadelracketlracket, eftersom det erbjuder mer tekniska egenskaper som också varierar beroende på vilken typ av fiber som används.

Den största fördelen med glastyg är dess elasticitet. Således ger ett glasfiberracket större bollutbyte och en bekvämare beröring eftersom den ger större böjning och därför större fjädereffekt. Men detta straffar i kraft eftersom när du absorberar bollens stöt måste du slå med mer kraft så att bollen kommer ut med mer fart. En annan relevant aspekt att ta hänsyn till är att det är billigare att använda glastyg än carbonfiber, så glasfiberpadelracket är billigare.

Kolfiber/glasfiber
Carbonfiber/glasfiber

När det gäller carbontyget är dess främsta fördel dess hållbarhet eftersom det snabbt återställer sin ursprungliga form och erbjuder större motstånd, vilket minskar risken för brott mot carbonlisioner med glaset eller padelracket på partnern.

På banan ger det större kraft på bollen, speciellt vid snabba träffar eftersom materialet inte absorberar kraften som vi trycker och fjädereffekten försvinner. Eftersom det är ett material som är hårdare och mindre flexibelt än glasfiber, är kulutmatningen i långsamma träffar som botten av banan som vi kommer att uppnå med carbonnätet lägre än den som tillhandahålls av glasnätet, vilket kräver en större ansträngning i att slå för att få den nödvändiga kraften i skottet.