Sofia Araújo: officiell profil för padelspelaren

Vi granskar karriären för den portugisiska Sofia Araújo, en av de mest passionerade spelarna på kretsen som lovar att ge kamp i många år framöver på grund av den karaktär och personlighet hon utstrålar när bollen börjar rulla.

Sofia Araújo är en professionell padelspelare som för närvarande innehar nionde platsen i Premier Padels ranking efter att ha etablerat sig bland världens bästa under de senaste säsongerna.

Hon är den främsta representanten för portugisisk padel i eliten tillsammans med Ana Catarina Nogueira och började med sporten 20×10 efter att ha lämnat tennisen. År 2024 tävlar hon tillsammans med Virginia Riera med målet att förbli bland de mest framträdande paren på kretsen.

Sofia Araújos uppgifter

Sofia Araújo är en backhandspelare som utmärker sig för sin förmåga att skapa vinnande slag och täppa till utrymmen nära nätet. Hon baserar sitt spel på kraft och har rollen som avslutare, därför är hennes huvudsakliga vapen för att göra poäng på 20×10 smashen.

Under föregående säsong delade hon bana med tre andra framstående spelare på damkretsen: Delfi Brea, Martita Ortega och Alejandra Salazar. Hon lyckades vinna sin andra World Padel Tour-titel och etablerade sig som en av världens bästa spelare genom att avsluta säsongen bland de fyra främsta paren i rankingen.

Namn

Sofia Araújo.

Födelsedatum och plats

30 november 1994 (29 år). Lissabon (Portugal).

Längd

172 cm.

Aktuell partner i Premier Padel 2024

Virginia Riera.

Position

Backhand.

På Zona de Pádel granskar vi Sofia Araújos karriär, en av de mest passionerade spelarna på kretsen som lovar att kämpa i många år framöver på grund av karaktären och personligheten hon utstrålar när bollen börjar rulla.

Biografi över Sofia Araújo

Redan som barn började Sofia Araújo spela på tennisbanorna, och tävlade professionellt på WTA-kretsen bland de tusen bästa spelarna i världen. Dock bytte hon racket mot paddel på grund av hälsoproblem och den ensamhet hon upplevde på varje turnering hon deltog i, vilket hon har erkänt i flera intervjuer.

Hennes inträde i padelvärlden var tillfälligt och började i Baskien. En av hennes morbröder bor där, och som en entusiast av sporten 20×10 föreslog han att hon skulle delta i en turnering som hölls i Bilbao. Istället för att gå till turneringen med en professionell tenniskamrat, spelade hon tillsammans med sin mor och från det ögonblicket blev både hon och hennes familj fast i padel.

Efter framgången i testet började hon träna ett par dagar i veckan och hennes snabba anpassning gjorde att hon kunde börja tävla med garantier i Portugal och ta sina första steg på World Padel Tour runt år 2016.

Sofia Araújo är en del av en talangfull generation spelare som gick från tennis till padel. | Bild: World Padel Tour.

Det var 2018 som hon började etablera sig i finalrundorna på damkretsen tävlande med Virginia Riera efter att ha utmärkt sig i nationella turneringar, och blev spelaren att hålla ett öga på i den portugisiska scenen tillsammans med Ana Catarina Nogueira.

År 2020 var hennes genombrott som spelare, då hon tillsammans med Riera nådde fem kvartsfinaler och en semifinal i World Padel Tour, vilket gjorde det möjligt för henne att tävla i sin första Master Final. Hennes fräckhet i backhand och aggressivitet i den offensiva fasen ledde till att hon blev nominerad till ’Årets uppenbarelse’ för säsongen.

Under nästa säsong bildade hon team med Eli Amatriain och senare med Ana Catarina Nogueira. Det var med den senare som hon lyckades lyfta sin första titel i World Padel Tour, Albacete Challenger, genom att besegra Carmen Goenaga och Bea Caldera i finalen.

Sofia Araújo och Ana Catarina Nogueira blev det första portugisiska paret att lyfta en titel i World Padel Tour i historien. | Bild: World Padel Tour.

Trots titeln var 2021 ett övergångsår för Sofia Araújo, som inte riktigt lyckades bryta igenom. Dock lyckades hon återigen utmärka sig 2022 tillsammans med Lorena Rufo, Marta Talaván och Mapi Sánchez Alayeto, med vilka hon även nådde finalen i Danish Padel Open efter ett tillfälligt samarbete. Hennes prestationer gjorde att hon fick ett samtal från Lucía Sainz, tidigare världsetta, med vilken hon avslutade säsongen med goda resultat.

Säsongen 2023 inledde hon genom att bilda ett nytt projekt med den talangfulla Delfi Brea, ett samarbete som var kort men givande. Efter fyra inledande turneringar där de nådde två semifinaler valde Brea att byta miljö för att spela med Bea González, vilket blev en möjlighet för Araújo att spela med Martita Ortega.

Med ’Doktorn’ bildade hon det tredje paret i rankingen och la till sin andra titel hittills genom att vinna Alicante Open 500 efter att ha besegrat Tamara Icardo och Virginia Riera i finalen. De tävlade på en mycket solid nivå eftersom de i sju turneringar aldrig föll före kvartsfinalen, men ett samtal från Gemma Triay till Martita förändrade ödet för ett par som började bära frukt.

Efter uppbrottet fick lissabonaren ett samtal från en av de bästa spelarna i historien, Alejandra Salazar, som återvände till banorna efter att ha återhämtat sig från en komplicerad armbågsskada. Trots att tävla på en hög nivå matchade resultaten intehypen, eftersom de bara lyckades nå en final (Malmö Padel Open) under de senaste månaderna av tävlingen.

Slutligen, för denna kurs litar Sofia Araújo på att starta ett andra kapitel tillsammans med Virginia Riera, med vilken hon formar ett robust par på 20×10 som representerar ett stort hot i den offensiva fasen.

Sofia Araújos bästa poäng

Backhandspelaren är dödlig nära nätet och har ett av de mest aggressiva smasherna i hela damkretsen. Hon visar sitt bästa spel när hon lyckas ge bollen mycket rytm och inte tvekar när tillfället att definiera uppstår, därför är hon en av de spelare som gör flest winners under säsongen.

Trots att hon spelar ett kraftfullt spel kan Sofia Araújo också dominera spelet genom djupet i sina bandejas och tekniken i sina volleys. Dessutom har hon genom åren avsevärt förbättrat sin defensiva sida, något som gör henne till en mycket mer komplett spelare.

Bullpadel, officiell sponsor för Sofia Araújo

Den portugisiska spelaren var knuten till Drop Shot och Adidas Padel under sina två första säsonger som tävlade på World Padel Tours professionella krets tills hon 2020 skrev på för Bullpadel.

Sedan dess har hon alltid gått in på banorna representerande Vertex-racketserien, som är känd för sin reaktivitet och kontroll för att erbjuda den bästa prestandan på 20×10. Denna säsong delar hon modell med Delfi Brea:

Bullpadel Vertex 04 Woman 2024
ERBJUDANDE: 229,95 €
ORD. PRIS: 230,00 €

  • Form: Diamant
  • Spel: Kraft
  • Vikt: 350-360 gram

Bullpadel Vertex 04 Woman 2024

Den nya Vertex 04 Woman är en racket designad för anfallsspelare som söker definiera poängen när bollen kommer uppifrån. Den har en diamantform och sweet spot samt balansen är placerade i den övre mitten av racketen, något som avsevärt gynnar smashar.

Den kommer med en medium-mjuk känsla tack vare dess Multi-Eva gummikärna, som ger mycket bra känslor både på långsamma bollar och de som kommer i högre hastighet. Den är tillverkad av glasfiber och ett kolstärkningsrör för ökad hållbarhet. Dessutom väger den mellan 350 och 360 gram och har Vibradrive-teknologi för att minska vibrationerna vid slag, vilket tillför extra komfort i spelet.

Sofia Araújos meritlista

Den portugisiska spelaren har uppnått framstående framgångar i sitt land genom att bli mästare i Portugal vid flera tillfällen och vet också vad det innebär att lyfta titlar på World Padel Tour trots den extremt höga konkurrensen på damkretsen.

Denna säsong är hennes mål att debutera i Premier Padel och Ultimate Padel Tour, samt att göra ett bra intryck med sitt landslag i Världsmästerskapet i Padel som hålls från den 28 oktober till den 2 november.

Datum Turnering Partner / Lag
2023 WPT Alicante Open 500 Marta Ortega
2021 WPT Albacete Challenger Ana Catarina Nogueira