Javi Garrido, officiell profil för padelspelaren

Vi granskar Javi Garridos karriär, en av de främsta spelarna i Premier Padel, känd för sitt kraftfulla spel. Han representerar perfekt rollen som aggressiv backhandspelare och är ett av de framträdande ansiktena för det amerikanska märket Wilson på 20×10-banan.

Javi Garrido är en professionell padelspelare som för närvarande innehar den trettonde platsen i Premier Padel-rankingen och trots sin ungdom är han en van förekomst i de slutliga omgångarna av turneringarna. Han är ett av de synliga ansiktena för de nya Wilson padelracketarna tillsammans med Fernando Belasteguín.

Den här spelaren från Córdoba är en av de mest framstående representanterna för den nya generationen spanska padelspelare och är bland de bästa avslutarna i kretsen. Den här säsongen visar han en mycket solid version med Mike Yanguas som partner och stöd från en legend som Juani Mieres från bänken.

Javi Garridos data

Javi Garrido är en spelare som utmärker sig för sin kraft och aggressivitet på 20×10. Han kännetecknas av att täcka mycket utrymme nära nätet och gör de flesta av sina poäng från backhand genom sitt kraftfulla avslut.

Förra säsongen tävlade han tillsammans med spelare som Lucas Campagnolo, Javi Rico och Momo González, och gjorde debut i World Padel Tour Master Final, den sista turneringen som hölls av kretsen som har dominerat världspadel de senaste tio åren. Den här säsongen strävar han efter att fortsätta klättra i en ranking där han börjar som par nummer tio tillsammans med Mike Yanguas.

Namn och smeknamn

Javier Garrido Gómez, ’El Califa’

Födelsedatum och -plats

26 oktober 2000 (23 år), Córdoba (Spanien).

Höjd

184 cm.

Aktuell partner i Premier Padel 2024

Mike Yanguas

Position

Backhand

På Zona de Pádel granskar vi Javi Garridos karriär, som perfekt representerar rollen som aggressiv backhand- och avslutningsspelare som har förändrat sättet att spela padel under de senaste åren.

Javi Garridos biografi

Den unge spanska spelaren, passionerad supporter av Atlético de Madrid sedan barnsben, föddes och växte upp i Córdoba, där han kombinerade padel med fotboll. Faktum är att han enligt flera intervjuer började spela padel vid sju års ålder, men tyckte inte om det initialt eftersom han smet från träningarna för att spela fotboll.

Till slut fastnade han för padel, vilket ledde till att han blev en av de mest lovande unga spelarna i Spanien. Under junioråren dominerade han i Andalusien, där han vid bara 14 års ålder ledde alla rankingar i regionen i barnkategorin tillsammans med sin partner Jesús Moya.

Hans talang gick inte obemärkt förbi för märkena, eftersom Star Vie satsade starkt på honom. Över åren hindrades inte hans potential och utveckling, och 2015, vid bara 15 års ålder, började han tävla i de preliminära faserna av World Padel Tour-turneringarna.

Star Vie började sponsra Javi Garrido efter att ha upptäckt hans talang vid endast tio års ålder. | Bild: Padelazo.com

År 2017 exploderade han på den blå banans krets efter att ha genomgått alla steg i juniorkategorierna, och han kunde proklamera sig som världsmästare två gånger och spansk mästare fyra gånger. Han tävlade tillsammans med Javier Valdés, Javier González Barahona och senare med Gonzalo Rubio, med vilken han lyckades bryta igenom de preliminära faserna för att kvalificera sig till en finalomgång av World Padel Tour, och avslutade säsongen på 62:a plats i rankingen.

Ett år senare flyttade han till Madrid på stipendium för att studera universitetsstudier i fysisk aktivitet och sportvetenskap medan han tävlade i WPT. Där fortsatte han att växa som professionell spelare, i par med Tito Allemandi och Martín Di Nenno. Med den sistnämnda lyckades han kvalificera sig till sina första WPT-semifinaler vid Alicante Open 2019 vid 18 års ålder.

Javi Garrido och Martín Di Nenno bildade en av de mest lovande unga paren i WPT 2021. | Bild: WPT.

År 2020 förvärvade han stor erfarenhet genom att tävla tillsammans med sin förebild Juani Mieres, som år senare skulle bli hans tränare. Nästa säsong presterade han på en utmärkt nivå eftersom han etablerade sig i den övre delen av rankingen tillsammans med Juan Cruz Belluati, blev spansk mästare och dessutom adderade sina två första WPT-titlar tillsammans med Lucho Capra och Mike Yanguas: Lerma Challenger och Albacete Challenger.

År 2022 gjorde cordobesen ett riskfyllt drag, eftersom han satsade på att spela tillsammans med brasilianaren Lucas Campagnolo, som återhämtade sig från en komplicerad skada och inte kunde hitta en pålitlig partner. I deras första turnering tillsammans överraskade de alla genom att nå finalen i Miami Open, som de förlorade mot ett högprofilerat par som bestod av Fernando Belasteguín och Arturo Coello.

Samma år lyckades han lyfta en Challenger-titel (återigen i Albacete) med ’Campa’ och fick möjlighet att avsluta säsongen tillsammans med Fede Chingotto efter partnernas dans som genererades av uppbrottet från världens nummer två par, bestående av Martín Di Nenno och Paquito Navarro.

Förra säsongen var hans bästa säsong personligen, som han erkände i en intervju med Marca, trots att han delade bana med upp till sex spelare: Fede Chingotto, Jon Sanz, Javi Rico, Pablo Lijó, Lucas Campagnolo och Momo González.

Trots oregelbundenheten när det gäller partners lyckades han vara en stående i kvartsfinalerna (kvalificerade sig på tolv tillfällen), nådde till och med semifinalerna i tre tävlingar. Detta tillät honom att avsluta bland de 16 bästa spelarna i rankingen och spela Master Finalen i Barcelona, en dröm han hade satt upp att uppnå sedan han började spela padel som barn.

Hans goda insats ledde till att han blev en eftertraktad spelare för denna 2024 säsong, då han har beslutat att gå samman med en annan ung talang som Mike Yanguas för att bilda ett mycket farligt par i luftspelet som siktar på att börja nå finaler och lyfta titlar på medellång och lång sikt.

Javi Garridos bästa poäng

Javi Garrido är en spelare som utmärker sig för sitt luftspel och fysiska förmåga att täcka luckor på planen och vinna poäng på kontringar. Han är robust och baserar sin taktik på att förbereda poängen för att tvinga motståndaren att slå en dålig lobb och avsluta med att definiera poängen genom en smash.

Han försöker alltid kontrollera spelets tempo från backhanden för att hålla sig nära nätet på grund av det hot hans slag utgör för motståndarna. Dessutom har han en stor räckvidd som gör att han kan skapa många anfallssituationer där han inte känner av ansvaret att behöva definiera för att ta poängen.

Wilson, officiell sponsor för Javi Garrido

Den andalusiska backhanden var knuten till Star Vie sedan 2010, när VD:n för det spanska märket, Jorge Gómez de la Vega, beslutade att börja sponsra honom efter att ha sett honom spela en turnering i Córdoba när han bara var tio år gammal. Denna säsong bestämde han dock för att avsluta sitt samarbete med Star Vie för att ansluta sig till Wilson.

Det amerikanska märket har satsat på Javi Garridos potential, som denna säsong tävlar på världens bästa scener med modellen Blade Pro V2:

Wilson Blade Pro V2 Grön
ERBJUDANDE: 279,95 €
ORD. PRIS: 300,00 €

  • Form: Droppe
  • Spel: Allsidigt
  • Vikt: 360-375 gram

Wilson Blade Pro V2 Grön

Javi Garridos nya racket erbjuder en dubbel effekt av lätt kraft och spinn tack vare dess starka komposition av kolfiber ansikte och texturerad yta. Den är designad för avancerade spelare som söker en mångsidig racket som gör det möjligt för dem att skapa fara i det offensiva området.

Den består av ett mjukt EVA-gummi som ger en medelkänsla och kommer med en ny håldistribution som gör det möjligt att bra omsluta bollen för att ge den rätt riktning. Dessutom gör dess iögonfallande hjärtdesign att racketens vikt fördelas bättre för att dominera det defensiva spelet och nyckelskott som lobs eller skott från baklinjen.

Javi Garridos meritlista

Spelaren från Córdoba vet redan vad det innebär att lyfta World Padel Tour-titlar i Challenger-kategorin, som han dominerade under åren 2021 och 2022 tillsammans med olika partners. Dock har han fortfarande uppdraget att debutera i Premier Padel, den nya kretsen som styr professionell padel på global nivå.

Denna säsong kommer han att försöka bryta den barriären tillsammans med sin partner Mike Yanguas och för första gången få ett samtal från det spanska landslaget för att göra sin debut i Världsmästerskapet i Padel, som kommer att hållas från den 28 oktober till den 2 november.

Datum Turnering Partner
2022 WPT Albacete Challenger Lucas Campagnolo
2021 WPT Albacete Challenger Mike Yanguas
2021 WPT Lerma Challenger Lucho Capra