Álex Ruiz: ’Captain America’ inom padel

Vi detaljerar karriären för Álex Ruiz, en av de mest erkända spelarna inom professionell padel som har etablerat sig i eliten trots att han har haft att hantera kronisk diabetes sedan han var tio år gammal.

Álex Ruiz, även känd som ’Captain America’ på grund av sitt liknande utseende med den berömda filmhjälten, är en spansk professionell spelare som för närvarande ligger på elfte plats i World Padel Tour-rankningen och på tolfte plats i Premier Padel, vilket kommer att vara den ledande kretsen från 2024.

Den här spelaren från Málaga, en av de mest pålitliga drive-spelarna på kretsen, kan tävla mot de bästa trots att han lider av typ 1-diabetes sedan han var tio år gammal, vilket kräver att han ständigt måste övervaka sina socker- och glukosnivåer.

Information om Álex Ruiz

Álex Ruiz utmärker sig med sin förmåga att dölja sina slag, vilket möjliggör djupa bandejas, spinnskott och smashar över tre med nästan samma förberedelse med hans vänsterarm.

År 2023 inledde han säsongen tillsammans med Momo González men i mars samma år beslutade han att starta ett nytt projekt tillsammans med ’Gato’ Juan Tello, med vilken han har delat spelplanen sedan dess.

Namn och smeknamn

Alejandro Ruiz Granados, ”Captain America”

Födelsedatum och plats

12 juni 1994 (29 år). Málaga (Spanien)

Höjd

187 cm

Aktuell partner i Premier Padel 2024

Juan Tello

Position

Drive

På Zona de Pádel avslöjar vi ’Captain America’ för att lära känna hans karriär och de aspekter som definierar honom som en av de mest respekterade vänsterhänta spelarna i World Padel Tour och Premier Padel.

Biografi över Álex Ruiz

Den andalusiska spelaren började sin sportkarriär med att spela tennis, men bytte över tiden racket mot en padelracket.

Trots att läkarna sa till honom att han inte skulle kunna utöva högintensiv sport efter att ha blivit diagnostiserad med typ 1-diabetes vid 10 års ålder, bröt Álex Ruiz mot alla odds genom att lära sig att leva med sin kroniska sjukdom för att ta sig in i eliten.

Tack vare hjälp från sina föräldrar, medicinska framsteg och framför allt att lära känna sin kropp över åren för att hantera de kontinuerliga blodsockersvängningarna har malagueñon lyckats nå dit han är idag och göra sin diabetes synlig. Hans hemlighet? Enligt honom, ”att äta en hälsosam kost, respektera vilotider och vara medveten om kroppens förändringar under turneringarna”.

Vid 15 års ålder beslutade han att börja tävla i individuella Padel Pro Tour-turneringar (föregångaren till World Padel Tour), och vid 17 års ålder hade han fullföljt hela kretsen.

García Campos och Álex Ruiz (på bilden till höger) besegrade Francisco Palmera och Lucho Capra för att bli världsmästare 2009

Under den perioden visade han all sin talang genom att bli världsmästare i U16- och U18-kategorierna, tillsammans med García Campos och Matías Marina respektive.

Det var just med den senare, som Álex Ruiz alltid har beskrivit som ”sin ideala partner”, som han började göra ett namn för sig i World Padel Tour. Tillsammans vann de sina första två Challenger-titlar: den i Córdoba 2015 och den som spelades i Lissabon 2016.

Efter dessa framgångar blev han uppringd av två legender på kretsen, Seba Nerone och Agustín Gómez Silingo, med vilka han mognade som spelare och nådde ytterligare fyra Challenger-finaler.

Senare, år 2020, bildade han par med Martín Sánchez Piñeiro och Pablo Lijó innan han fick ett samtal från Franco Stupaczuk, vilket skulle innebära ett kvalitativt lyft i sin karriär.

Álex Ruiz och Franco Stupaczuk finns på listan över de 20 spelarna som har lyckats vinna minst en World Padel Tour-turnering

Den ’chaqueño’ lade sin tillit till honom för säsongen 2021, och tillsammans med Carlos Pozzoni bildade de ett stabilt, mångsidigt och stridbart lag som lyckades vara närvarande i praktiskt taget alla slutomgångar av varje turnering, och lyfte två titlar: Sardegna Open och Ciudad de México Open; båda besegrade Paquito Navarro och Martín Di Nenno i finalen. Denna prestation gjorde att de kunde avsluta säsongen som den fjärde rankade paret.

Álex Ruiz avrundade året med att vinna Världsmästerskapet i Padel för lag som spelades i Qatar, där Spanien tog sin fjärde stjärna genom att besegra Argentina med 2-0. Trots att malagueñon inte spelade i finalen, deltog han i andra omgångar av en turnering som Alejandro Galán, Juan Lebrón, Paquito Navarro, Arturo Coello, Coki Nieto, Javi Rico och Momo González också deltog i.

Det spanska laget vann både herr- och damturneringen 2021

Efter de framgångarna fortsatte han att spela tillsammans med Franco Stupaczuk under 2022, men bara fem turneringar in i säsongen bestämde sig den argentinska spelaren för att göra gemensam sak med Pablo Lima, vilket ledde till en brytning som chockade padelfans.

Trots att denna stora era tog slut, uppstod en annan spännande möjlighet tillsammans med Momo González, som redan hade gjort sig ett namn tillsammans med Javi Rico i World Padel Tour.

Det malagueñska paret skapade en attraktiv och personlig padel på den blå banan, tävlade i varje match mot paren som ansågs vara favoriter till titlarna. Tillsammans blev de tvåa i två Master-turneringar 2022, såsom Marbella och Madrid.

Dessutom spelade de finalen i Världsmästerskapet i Padel i Dubai, där de ställdes mot Fernando Belasteguín och Sanyo Gutiérrez i det avgörande mötet. Den argentinska legendernas erfarenhet var nyckeln till att besegra dem med 6-4, 5-7, 6-3, så att titeln reste till Argentina.

Utöver den goda samstämmigheten och spelet visat med Momo, beslutade Álex Ruiz att byta miljö när möjligheten uppstod att tävla vid sidan av Juan Tello.

Han har delat bana med ’Gato’ under denna krävande säsong, där totalt 34 tävlingar har spelats mellan World Padel Tour och Premier Padel.

Juan Tello och Álex Ruiz kommer att börja som det sjätte paret nästa säsong i Premier Padel

Deras bästa resultat uppnåddes i Cervezas Victoria Málaga Open 2023, där de förlorade i en mycket jämn final mot nummer ett Agustín Tapia och Arturo Coello med 7-5, 7-6.

Efter en svår säsong där det har varit svårt för dem att hitta balansen på 20×10 banan trots att de är två aggressiva spelare som täcker luckorna väl på banan, har de inte stängt dörren till att fortsätta tillsammans nästa år i Premier Padel.

Bästa poängen av Álex Ruiz

’Captain America’ visar en stor fysisk förmåga och utmärker sig för sin förmåga att avgöra från mitten av banan framåt och använda slag med mycket effekt.

Trots att hans svaga punkt är försvaret, hanterar han dessa situationer med bra beslut i anfallet, speciellt genom smashar och spinnskott som får bollen att ’dö’ mellan sidoglasen.

Adidas satsar på ’Captain America’

Det prestigefyllda märket nådde en överenskommelse med Álex Ruiz om att aktivera ett sponsring som inte har avbrutits sedan det började 2016.

Tillsammans med ikoner som Alejandro Galán och Martita Ortega, är malagueñon ett av de synliga ansiktena för Adidas Padel, som också har velat berätta hans historia som en högpresterande atlet med en kronisk sjukdom som typ 1-diabetes.

 

Dessutom är det värt att notera att han tävlar med den mytiska serien av racketar Adipower; detta 2024 med den uppdaterade Adidas Adipower Multiweight CTRL 3.3, en modell som samlar alla förutsättningar för att dominera varje poäng på 20×10.

Adidas Adipower Multiweight CTRL 3.3 2024
ERBJUDANDE: 399,91 €
RRP: 400,00 €

  • Form: Rund
  • Spel: Kontroll
  • Vikt: 355-365 gram

Adidas Adipower Multiweight CTRL 3.3 2024

Kontrollversionen av Adipower-serien har en rund form och sötfläck placerad i mitten för att främja kontroll och kraft i varje slag.

Det är ett elegant racket med medium balans som likt Multiweight 3.3 också har Weight & Balance-systemet placerat i huvudet och kanten, med möjlighet att modifiera vikten och balansen av racketen med upp till nio gram.

Genom att vara tillverkad av kvalitetskol, kännetecknas denna modell av sin motståndskraft, hållbarhet och styvhet, och den har också gummi med hög densitet för att hjälpa till att ge ytterligare kraft i slagen.

Meriter och triumfer av Álex Ruiz

Den 29-åriga drive-spelaren vet vad det innebär att lyfta viktiga titlar i World Padel Tour och representera det spanska landslaget.

Den stora nivån som visats av Agustín Tapia och Arturo Coello, de ’Superpibes’ och Alejandro Galán och Juan Lebrón under denna säsong har gjort det omöjligt för ’Captain America’ att röra vid metallen 2023, så han har detta uppdrag kvar i den nya kretsen som har förvärvat rättigheterna till World Padel Tour.

Den malagueña spelaren har lyft dessa titlar under sin karriär:

Datum Turnering Partner / Lag
2021 Världsmästerskapet för lag Spanska Padel Landslaget
2021 Sardegna Open Franco Stupaczuk
2021 Ciudad de México Open Franco Stupaczuk
2016 Lissabon Challenger Matías Marina
2015 Córdoba Challenger Matías Marina