Mike Yanguas: officiell profil för padelspelaren

Vi granskar karriären för Mike Yanguas, en av de mest talangfulla och personliga spelarna i Premier Padel som omdefinierar drive-positionen och tävlar med Lok:s nya racketar, designade för att låta nya generationer bryta barriärer på 20×10-banan.

Mike Yanguas är en professionell padelspelare som för närvarande innehar den tolfte platsen i Premier Padels ranking efter att ha brutit barriärer på 20×10 de senaste åren.

Han är en av de mest framstående representanterna för den nya generationen av spansk padel och är förväntad att kämpa för förstaplatsen under de kommande säsongerna. Denna säsong visar han sin bästa sida i drivepositionen med Javi Garrido som partner och stöd från en legend som Juani Mieres från bänken.

Mike Yanguas data

Miguel Yanguas, mer känd som ’Mike’, är en spelare som trots att tävla i driveposition visar ett djärvt spel på Premier Padels banor. Han behärskar slag som vibora eller tresmash perfekt och kännetecknas av att basera sitt spel på snabba övergångar från försvar till anfall.

Förra säsongen tävlade han vid sidan av Fernando Belasteguín, som han tog avsked från med tårar efter deras sista turnering tillsammans. Vid ’Bossens’ sida lärde han sig en master i padel på elitnivå som han tillämpar denna säsong, där han presterar på en mycket hög nivå med målet att konkurrera med de bästa paren i världen.

Namn och smeknamn

Miguel ’Mike’ Yanguas Diez

Födelsedatum och -plats

18 mars 2002 (22 år), Málaga (Spanien).

Höjd

189 cm.

Nuvarande partner i Premier Padel 2024

Javi Garrido

Position

Drive

På Zona de Pádel går vi igenom karriären för Mike Yanguas, en av de spelare med störst potential inom professionell padel som förändrar hur man förstår rollen som drive på 20×10.

Biografi över Mike Yanguas

Den unge spanska spelaren föddes i Málaga men växte upp med sin familj i den lilla staden Motril. Där började han sin bana inom padelvärlden redan vid sju års ålder, eftersom hans far och farfar drev en klubb där han tränade dagligen.

Sakta men säkert började han utmärka sig i yngre kategorier, inledningsvis i backhandposition på grund av sin längd. Hans far, som han erkänt hade en svår relation med eftersom han som tränare krävde mycket från honom redan som barn, rådde honom att också spela i drive för att bättre förstå sporten på 20×10.

Över åren började Mike bryta barriärer genom att vinna över äldre spelare i Andalusien och i turneringar runt om i landet. Han blev en fast del av det spanska ungdomslandslaget, som han blev kallad till redan som ungdomsspelare.

Yanguas började spela padel på Club Las Palmeras i Motril, som drevs av hans far och farfar. | Bild: Siux.

Med det spanska laget nådde han himlen genom att vinna två VM för juniorer, som hölls i Málaga (2014) och Mexiko (2015), vilket gjorde honom till ett av Spaniens padellöften.

Det var då han började göra övergången från ungdomstävlingar till förkvalen på World Padel Tour, en process som han själv har beskrivit som ”mycket tuff” i flera intervjuer. Tillsammans med Iván Ramírez ’Ivanxo’, tvingades de anpassa sig till ett mycket snabbare spel och tävla mot fysiskt och mentalt mer utvecklade spelare för att kunna börja göra sig gällande i de slutliga omgångarna av det prestigefyllda kretsen.

Hans framgångar ledde till att han fick ett samtal från en legendarisk spelare som Miguel Lamperti i juli 2021. Tillsammans spelade de totalt elva turneringar, där de nådde en semifinal, tre kvartsfinaler, sex åttondelsfinaler och en sextondelsfinal. Under samma säsong vann den malaganska spelaren sin första World Padel Tour-titel, Albacete Challenger, efter att ha gått samman med Javi Garrido specifikt för detta evenemang.

Denna prestation gjorde att han kunde avsluta säsongen på den nittonde platsen, och befästa sig som en van spelare i de sista omgångarna av kretsen.

Andalusieren vann sin andra World Padel Tour-turnering tillsammans med Coki Nieto innan han gick ihop med Paquito Navarro på ett tillfälligt sätt. | Bild: World Padel Tour.

År 2022 förenade han krafter med en annan av de största talangerna inom spansk padel: Coki Nieto. Tillsammans visade de upp ett spel där den madrilenska spelaren dominerade tajmingen och driven lade till sting i slagen för att fortsätta klättra i rankingen. Deras gemensamma bana var framgångsrik, då de lyckades vinna Bajo Aragón Challenger på World Padel Tour. Deras separation, när Paquito Navarro och Martín Di Nenno gick skilda vägar, markerade dock slutet på deras samarbete.

Parets splittring ledde till att Mike Yanguas fick uppleva vad det innebär att spela med Paquito Navarro. Deras samarbete var tillfälligt eftersom sevillanen redan hade bestämt sig för att byta till driven för att spela med Juan Tello till säsongens slut.

Yanguas avslutade säsongen genom att skapa en version 2.0 tillsammans med Lamperti och inledde 2023 tillsammans med Álex Arroyo i vad som sågs som ett långsiktigt projekt. Dock slutade malaganen året med att dela bana med sex olika partners under 2023: Arroyo, Momo González, Fernando Belasteguín, Leo Augsburger, Víctor Ruiz och Pablo García.

’Bossen’ valde driven-spelaren som partner under sin näst sista säsong som professionell spelare. | Bild: Premier Padel.

Efter en framgångsrik start tillsammans med Arroyo fick han ett samtal från Momo González, men deras lovande samarbete varade bara två turneringar eftersom separationen mellan Sanyo och Bela störde deras planer. Yanguas började spela tillsammans med ’Bossen’, och bildade ett stenigt par som stod upp mot världens bästa par, och lyckades till och med eliminera Juan Lebrón och Ale Galán i Italy Major of Premier Padel.

Trots skador på Bela, som tvingade honom att växla partners medan argentinaren återhämtade sig, och tanken på att han behövde en förändring inför 2024, ledde till att andalusieren valde att ta en ny väg för denna säsong.

I år har han gått ihop med Javi Garrido, och de har redan skördat spektakulära framgångar tidigt under säsongen med Juani Mieres vid sidlinjen. De nådde finalen i Qatar Major och var en del av orsaken till separationen mellan Lebrón och Galán, det par som har dominerat den globala padelvärlden tills ankomsten av Agustín Tapia och Arturo Coello.

Resten av säsongen kommer den malaganska spelaren att fortsätta att imponera på publiken från sin driveposition och nå nya höjder i form av titlar för att fortsätta etablera sig som en verklighet i padelns elit.

Bästa poängen från Mike Yanguas

Mike Yanguas visar stor stabilitet i sitt försvarsspel och använder sin tekniska förmåga för att hitta luckor på motståndarens sida med målet att snabbt gå upp till nätet och avgöra poängen.

Han kan spela med mycket hög hastighet tack vare slag med stor kraft, särskilt med sin víbora. Det är en spelare som tar upp mycket plats på banan på grund av sin längd och han känner inte av trycket när det gäller att göra vinnande slag när bollen kommer högt upp.

Lok, ny sponsor för Mike Yanguas

Siux och senare Varlion satsade på den andalusiska spelaren när han bara var 15 år gammal, när han började sticka ut i de yngre kategorierna inom spansk padel. Mike skrev sitt första professionella kontrakt med det andra märket 2017, tills båda parter bestämde sig för att gå skilda vägar i slutet av 2023.

Denna säsong är den talangfulle driven det synliga ansiktet för de nya Lok padelracketarna. Detta märke, som är en förgrening från Adidas Padel, strävar efter att bli en referenspunkt i branschen genom att satsa på talangen hos kommande spelargenerationer.

Lok Maxx Hype 2024
ERBJUDANDE: 299,95 €
RRP: 300,00 €

  • Form: Diamant
  • Spel: Kraft
  • Vikt: 360-375 gram

Lok Maxx Hype 2024

Loks mest framträdande racket för denna säsong är designad för att gynna anfallsspel, särskilt víboras och tresmash som kännetecknar Mike Yanguas spel. Det har en diamantform och en balans och sweetspot som är placerade högt på ytan som svarar perfekt på slag som kommer uppifrån.

Dess halvhårda känsla med Custom EVA-gummi ger extra dämpning för att bättre styra bollen, och det kommer med ett antivibrationssystem som ger extra komfort och förhindrar överbelastning i handled, armbåge och axlar. Dessutom tillåter 3D-ruggigheten att lägga till en extra effekt på bollen för att hålla motståndarna försvarande i botten av banan.

Meritlista för Mike Yanguas

Spelaren född i Málaga och uppvuxen i den lilla staden Motril känner redan till hur det är att lyfta titlar på World Padel Tour och turneringar organiserade av Internationella Padel Förbundet. Han har dock fortfarande en törn att göra sin debut i Premier Padel, den nya kretsen som styr professionell padel på global nivå.

Denna säsong kommer han att försöka bryta den barriären tillsammans med sin partner Javi Garrido och tävla med garantier med det spanska landslaget i Världsmästerskapet i Padel som hålls från den 28 oktober till den 2 november.

Datum Turnering Partner
2023 FIP Platinum Sardegna Fede Chingotto
2023 WPT Reus Costa Daurada Open Momo González
2022 WPT Bajo Aragón Challenger Coki Nieto
2021 WPT Albacete Challenger Javi Garrido