Hur tar du hand om ditt padelracket? Tipsen du behöver känna till

Har det någonsin hänt dig att du älskade ditt padelracket, men att det gick sönder utan någon uppenbar anledning? Kanske beror det på att du gjorde något fel utan att veta om det. Därför ger vi dig idag i bloggen en serie tips för att förlänga livslängden på ditt racket så mycket som möjligt.

Att ta hand om våra padelracketar på rätt sätt är avgörande för att säkerställa optimal prestanda när vi tränar eller tävlar. Genom att följa några enkla tips, och särskilt genom att släppa vissa vanor, kan vi hålla dem i perfekt skick och undvika för tidigt slitage.

Generellt sett är livslängden för ett padelracket på amatörnivå lite mer än ett år, även om det beror på hur många matcher vi spelar varje vecka. Det är dock inte svårt att förlänga livslängden och bibehålla en prestanda som liknar den vi upplevde när vi först köpte den.

Tips för att ta hand om din padelracket och förlänga dess livslängd

Många spelare bryr sig inte mycket om att ta hand om sina padelracketar som de borde, antingen för att de inte lägger tillräcklig uppmärksamhet på det eller för att de inte är medvetna om att vissa av deras beteenden är mycket skadliga för deras viktigaste partner på 20×10.

Därför kommer du säkert att känna igen dig i de tips och situationer vi tar upp i dagens blogg, eftersom dessa kan ses dagligen på vilken padelklubb som helst, till och med bland de bästa spelarna i världen. Den enda skillnaden är att de har tillgång till alla rack de vill ha, medan vi amatörer bara kan drömma om det.

Undvik att utsätta racketen för extrema temperaturer

Denna aspekt är särskilt skadlig för kärnans gummi, som om det utsätts för snabba temperaturförändringar kan ändra sin form så att dess prestanda på 20×10 drastiskt försämras. Detta är ett tips att tänka på särskilt under sommar- eller vintersäsongen i inlandet där extrema temperaturer är vanliga.

Racketens normala temperatur kan flerdubblas efter bara några minuter i direkt kontakt med solen under mycket varma perioder. | Bild: Adidas Padel.

Vi rekommenderar att du, så snart matchen eller träningen är över, omedelbart förvarar racketen i ditt fodral, ryggsäck eller racketväska (helst om de har thermoskyddade fack) för att skydda materialen som racketen är tillverkad av.

Det är viktigt att undvika att racketen under heta perioder utsätts för direkt solljus under långa perioder. Detsamma gäller när temperaturerna är betydligt lägre: racketen ska aldrig lämnas oskyddad utomhus.

Byt övergreppet regelbundet

Greppet på racketen är avgörande, inte bara för att förbättra slagprestandan, utan också för att förhindra att handtaget glider ur handen, vilket kan orsaka stötar mot ytan, nätet, glaset eller till och med din egen kropp.

Det skulle inte vara första gången en racket ”flyger iväg” på grund av ett slitet övergrepp. I detta avseende rekommenderar vi regelbundna spelare att byta övergreppet var tredje eller fjärde match, medan mer tillfälliga spelare kan göra det en gång i månaden.

På Zona de Padel har vi de mest efterfrågade greppen och övergreppen på marknaden. Dessa används av professionella spelare, som byter dem mycket ofta.

Undvik att blöta racketens yta

Denna situation är vanligare än man kan tro, särskilt när vi spelar på utomhusbanor. Om det börjar regna ber vi dig inte att avbryta matchen mitt i ett avgörande poäng, men när du går till bänken, se till att torka av ytan så snart som möjligt med papper eller handduk.

Vatten kan tränga in i ytan och påverka egenskaperna hos kärnans gummi. | Bild: ZDP.

Samma sak gäller när vi rengör racketen med en fuktig trasa. Det är viktigt att torka av den omedelbart, annars kommer gummit att absorbera fukt och du kommer att märka en förlust i respons och kraft under matchernas gång.

Använd en ramskydd

Detta är ett av de enklaste och mest användbara tipsen att följa. Ett bra skydd förhindrar att slag mot ytan, nätet eller glaset förvandlas till små sprickor i ramen som så småningom kommer att göra ditt racket obrukbart.

På Zona de Padel har vi de mest effektiva racketskydden på marknaden. Märken har skapat design och teknologier som inte bara anpassar sig till de olika ramarna av racketarna, utan också ger rätt skydd utan att förändra vikten och balansen för mycket.

Undvik att slå racketen i onödan

Ibland är det svårt att kontrollera frustrationen efter att ha förlorat en poäng eller gjort ett grovt oförmått fel, men om du tar ut det på ditt racket kommer du att ångra det. De typiska slagen vi ger på våra skor, ben eller till och med glaset är början på slutet för vårt vapen.

Vi kan inte sluta påminna om att varje racket har en livslängd som bestäms främst av mängden stötar som ramen och ytan tål, så om du lägger till kraftigare slag som inte har med spelet att göra, blir resultatet till slut katastrofalt.

Även om det vid första anblicken verkar som att allt är bra, råder det ingen tvekan om att racketens livslängd förkortas avsevärt när vi slår det i onödan.

Lyft inte upp bollen från marken genom att slå den med ytan

Detta är en av de vanligaste åtgärderna vi ser på 20×10 och en av de mest skadliga. Trycket som utövas när racketens yta pressas av bollen och banans golv är mycket skadligt och märks i längden.

Detta är en av de vanligaste åtgärderna för att plocka upp bollen från marken, och samtidigt en av de mest skadliga för padelracketen. | Bild: PUMA.

Många av de mest kända märkena i världen inkluderar på etiketten för sina racketar att undvika denna åtgärd till varje pris eftersom både kolfibret på ytan och gummit på insidan utsätts för ett överdrivet tryck som senare leder till deformationer och mycket sämre prestanda på banan.